Injectări cu Botox

Interventiile chirurgicale efectuate la cabinetul nostru

  INJECTĂRILE CU BOTOX se fac pentru:

 

1) NETEZIREA RIDURILOR FACIALE DE EXPRESIE

2) CORECTAREA SURÂSULUI GINGIVAL

3) AMELIORAREA BRUXISMULUI

 

1)NETEZIREA RIDURILOR FACIALE DE EXPRESIE PRIN INJECTARE CU BOTOX

O față frumoasă, expresivă, veselă, care râde constant, are și probleme odată cu trecerea timpului: mimica duce la formarea de riduri, care sunt linii care brăzdează fruntea sau linii care se formează lângă ochi și în jurul buzelor.

Se pare că ridurile au devenit inamicul numărul 1 al femeii moderne. De aceea, se recurge la un întreg arsenal pentru estomparea lor, de la creme (celere odată cu descoperirile Anei Aslan) la intervenții chirurgicale estetice: lifting facial.

O cale de mijloc, dar o armă foarte eficientă în aceasta luptă, este, de ceva vreme, tratamentul cu Botox (toxina botulinică). Tratamentul cu injecții Botox este soluția rapidă și sigură pentru îndepărtarea ridurilor și pentru un aspect tânăr pentru o perioadă lungă de timp. Este folosit, în special, pentru a estompa și pentru a elimina ridurile de pe frunte și de la ochi, dar și pentru a însenina fața „încruntată” (ridurile verticale și orizontale dintre sprâncene).

Botoxul cosmetic este toxina botulinică tip A, o proteină produsa de o bacterie  (Clostridium botulinum ), care,  purificată și moderată, este folosită în procedurile de înfrumusețare. Când se injectează într-o anumită arie, Botox blochează în mod reversibil,(pe o perioada de 3-8 luni) transmiterea impulsurilor nervoase de la nerv la musculatura facială răspunzatoare de ridurile de expresie. Astfel, musculatura interesată nu se mai contract și se relaxează, determinând întinderea tegumentului supraiacent. Ca rezultat, pielea rămâne întinsă, mai luminoasă, neridată, în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permițând ca persoana să rămână cu o expresie facial neafectată. Schema de injectare cu Botox, folosită în multe cazuri, este minima tocmai pe acest considerent de păstrare a expresiei natural a feței.

Injectările cu Botox reprezintă un tratament cosmetic atât pentru tratarea ridurilor fine, cât și a celor profunde, în general în etajul superior al feței.

Zonele de elecție pentru Botox sunt:

– ridurile transverse ale frunții (mușchiul frontal), care, la bărbați, sunt mai accentuate, datorită faptului că sunt mai dezvoltați muscular, deci vor necesita doze mai mari;

– ridurile perioculare, de la colțul ochiului, supranumite „laba gâștii” (mușchiul orbicular);

– ridurile verticale și orizontale dintre sprâncene și rădăcina nasului (regiunea glabelei), care dau expresia „feței încruntate” (mușchiul procerus și corugator);

Procedura injectării cu Botox este simplă și sigură și se injectează cu un ac fin, atraumatic, în zona dorită, în funcție de aria tratată fiind necesare 4-10 injecții. Este o durere minoră și durează 20-30 minute. Pot apărea și efecte adverse, care sunt însă temporare:

– durere și înroșirea zonei injectate;

– echimoze la locul de injectare (vânătăi);

– dureri de cap;

– simptome de gripă;

– greață.

Efectul Botoxului începe la 24 ore de la injectare, iar rezultatele se văd după 7-10 zile și durează de la 3 la 8 luni, fiind influențat de toleranța individuală, de hidratarea pacientului și este recomandat ca între injectări să se lase o perioadă liberă, adică să se contracte mușchii o perioadă de cel puțin o lună.

Contraindicațiile tratamentului cu Botox:

– persoanele alergice la una dintre componentele utilizate în prepararea Botoxului (albumina);

– afectiuni generale care determină scăderea forței musculare (miastenia gravis);

– sarcina și perioada de alăptare;

– persoanele sub tratament cu antibiotice-aminoglicozide (la două săptămâni după terminarea tratamentului);

– infecții la nivelul feței.

Pot exista și accidente, cum ar fii căderea pleoapei (ptoza palpebrală), când Botoxul atinge mușchiul care ridică pleoapa, efect care este reversibil și durează doar câteva săptămâni.

 

 

2) CORECTAREA SURÂSULUI GINGIVAL „GUMMY SMILE”

O altă procedură care ameliorează estetica feței, prin corectarea „gummy smile”,a surâsului gingival (un zâmbet care dezgoleste o porțiune mare de gingie), este injectarea cu botox la baza aripioarei nazale (se inactivează mușchiul ridicător al buzei superioare), care se poate asocia, după caz, gingivoplastiei grupului frontal superior (se decupează gingia dinților din față ca să se mărească coroanele dentare).

 

3) AMELIORAREA BRUXISMULUI (SCRÂȘNIREA NOCTURNĂ DIN DINȚI, DATORITĂ STRESULUI COTIDIAN ȘI AFECȚIUNILOR ARTICULAȚIEI TEMPOROMANDIBULARE)

O intrebuințare terapeutică a Botoxului în sfera maxilofacială este injectarea mușchiului maseter.

 

O altă întrebuințare a Botoxului este reducerea transpirației excesive la nivelui axilei, palmelor, plantelor – produce anhidroză (se face prin injectări multiple în aceste arii).