Estetică dentară

Zâmbetul are o importanţă covârşitoare in viaţa noastră cotidiană, acesta fiind un motiv suficient pentru a-i acorda o atenţie crescută.

Caria dentara este cea mai frecventa afectiune a dintilor si  netratata poate duce la pierderea acestora.

Caria apare initial in smalt printr-un orificiu mic sau o coloratie greu de detectat de catre pacient.Evolueaza apoi in stratul subiacent, dentina, subminand in profunzime. Smaltul nesustinut se fractureaza, şi pacientul constata cavitatea prin simt tactil cu limba şi crede ca a aparut spontan, desi caria exista de mult şi ar fi putut fi tratata.

Sensibilitatea la rece, dulce sau durerea apar destul de tarziu , cand prin evolutie caria se apropie de pulpa dentara(nerv) pe care o poate infecta.

Si dintii devitali(tratati endodontic-fara nerv) se cariaza insa acestia  nu dor deloc indiferent de gradul de distructie.

Este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni. Medicul va depista şi trata fiecare carie inainte de aparitia durerii şi a complicatiilor.

 

Tratamentul cariei

Caria se trateaza prin obturatie(plomba).Tratamentul cariei se efectueaza sub efect anestezic şi in conditii de izolare totala de mediul salivar. Consta in indepartarea tesuturilor dentare afectate şi reconstituirea fidela a dintelui.

In functie de gradul de distructie manopera poate fi mai mult sau mai putin laborioasa. Daca lipseste cel putin unul dintre peretii dintelui medicul foloseste un sistem special(matrice ) asemanator unui inel metalic ,pt a avea suportul necesar compactarii materialului in cavitate.

La dintii vitali (caria nu ajunge sa infecteze pulpa dentara-nervul) care au cavitati mari sub materialul de obturatie se pot pune lineri- substante care protejeaza pulpa dentara şi stimuleaza regenerarea tesuturilor.

Materialul de obturatie se alege in functie de varsta pacientului, de culoarea dentara, de gradul de distructie a dintelui astfel incat reconstituirea sa fie cat mai fidela.

 

 

Endodontia este stiinta care se ocupa cu prevenirea si tratamentul infectiilor care apar la nivelul radacinilor dentare


Tratamentul endodontic

Importanta

Un tratament endodontic corect permite mentinerea dintelui pe arcada , in stare functionala, pentru o perioada indelungata de timp.

Cand avem nevoie de tratament endodontic?

Un dinte se trateaza endodontic atunci cand integritatea camerei pulpare este compromisa prin proces carios, cand tesuturile din interiorul canalelor radiculare (nerv, artera, vena etc) sunt infectate sau atunci cand infectia s-a extins in jurul radacinii.

 

Scopul tratamentului endodontic

Este evidarea, sterilizarea canalelor radiculare şi sigilarea lor cat mai etansa cu ajutorul unor materiale nerezorbabile in timp.

 

Cum se efectueaza tratamentul endodontic?

Sub efect anestezic, daca dintele este sensibil, se indeparteaza riguros intregul continut al canalelor radiculare: nerv,tesuturi organice, bacterii, toxine. In anumite cazuri se indeparteaza materialele dentare restante in canale in urma unui tratament endodontic necorespunzator.

Evidarea canalelor se realizeaza mecanic cu ajutorul unor instrumente speciale actionate manual, direct de catre medic, sau prin intermediul piesei rotative de la unitul stomatologic.

Concomitent se realizeaza şi sterilizarea canalelor prin lavaje cu substante chimice cu efect antimicrobian.

In cursul tratamentului, medicul face masuratori cu ajutorul unui aparat (foramenlocator) şi se raporteaza permanent la radiografia dentara.

Sigilarea etansa a canalelor se face cu ajutorul a 2 materiale dentare: sealer-pasta şi gutaperca-material solid, sub forma de conuri.

In urma tratamentului poate sa apara sensibilitate dentara insa aceasta cedeaza progresiv in cateva zile.

[tw_sh_column][tw_sh_column_item column_size=”1 / 3″]

crown_01_before_after

[/tw_sh_column_item]

[tw_sh_column_item column_size=”2 / 3″]

 

Reconstituiri estetice prin metoda directa(in cabinet)

 

  • Obturatii fizionomice – se pot realize in majoritatea cazurilor unde exista dinti cariati , atat in zona fraontala  cat si pe dintii laterali. Se realizeaza din material compozite fotopolimerizabie , fiind la nuanta dintelui
  • Fatetari directe– se realizeaza de cele mai multe ori pe dintii frontali , pentru corectarea unor imperfectiuni . Reprezinta o metoda rapida prin care se obtin rezultate estetice satisfacatoare

[/tw_sh_column_item]

 

 

Reconstituiri estetice prin metoda indirect(in colaborare cu laboratorul de tehnica dentara)

[tw_sh_column][tw_sh_column_item column_size=”2 / 3″]

Fatete dentare

Sunt reconstituiri protetice extrem de delicate care imbunatatesc aspectul dintilor . De cele mai multe ori se preteaza in scop cosmetic pt imbunatatirea aspectului dintilor sanatosi.Sunt minim invazive, adica presupun o slefuire minima a suprefetei dentare(0.5-0.7 mm) si astfel dintele poate ramane vital.

Fatetele ceramice redau textura si transluciditatea dintilor naturali.

De ce ar trebui sa alegeti Lumineers ?

lumineers

Faţetele Lumineers sunt create cu scopul de a obţine rezultate estetice impecabile folosind o metodă simplă şi nedureroasă.

Utilizând o tehnologie patentată în SUA şi cu o experienţă clinică de peste 30 de ani, Lumineers sunt faţetele care vă oferă zâmbetul pe care l-aţi dorit dintotdeauna într-un timp foarte scurt şi cu un confort ridicat. Lumineers sunt modelate digital, ele fiind din acest motiv foarte subţiri (aproximativ aceeaşi grosime cu a unei lentile de contact), ele putând fi aplicate (imperceptibil) pe dinţii dvs., oferindu-vă un zâmbet natural. Din acest motiv, Lumineers sunt pe primul loc în opţiunile pacienţilor atunci când se doreşte o estetică impecabilă minim invazivă.

Nu toate faţetele sunt realizate la fel. Dumneavoastră meritaţi ce e mai bun, nu acceptaţi copiile!

Faţetele clasice sunt mult mai groase şi din acest motiv necesită îndepărtarea ireversibilă a unei cantităţi mai mari de substanţă dentară. Această tehnică necesită de cele mai multe ori anestezie loco-regională pentru a diminua durerea iar utilizarea faţetelor provizorii acrilice devine obligatorie până la finalizarea faţetelor ceramice (cca. două săptămâni). Tehnica minim invazivă Lumineers nu implică anestezie locală iar faţetele provizorii nu sunt necesare datorită îndepărtării unui strat de smalţ extreme de subţire.

Mulţi medici dentişti realizează şi oferă pacienţilor faţete dentare ceramice, nu toţi sunt însă autorizaţi pentru faţetele Lumineers. Înainte de a începe tratamentul estetic, asigură-te că beneficiezi de serviciile unui medic autorizat Lumineers.

[/tw_sh_column_item][tw_sh_column_item column_size=”1 / 3″]images2[/tw_sh_column_item][/tw_sh_column]

 

  • Inlay/Onlay

Inlay-urile şi onlay-urile fizionomice reprezinta alternativa obturatiilor dentare de aceea sunt supranumite „plombe in laborator”

Dintele cariat se prepara cu sacrifiu minim de substanta dentara , cavitatea obtinuta se amprenteaza si amprenta se trimite laboratorului dentar . Tehnicianul realizeaza inlay-ul din ceramica sau material compozit . Aceasta piesa se coleaza pe dintele tratat reprezentand o reconstituire de durata foarte rezistenta si estetica.

Adaptarea pe dintele tratat e impecabila iar igienizarea zonei e facila

Spre deosebire de obturatiile clasice o reconstituire de tip inlay/onlay isi pastreaza aspectul estetic in timp, nu se coloreaza sub influenta colorantilor alimentari.

In timp ce materialele compozite din plombele clasice se pot contracta in timp permitand infiltrarea microbilor la limita plomba-dinte si reaparitia cariei, onlay-urile prefabricate nu se modifica, materialul fiind stabil volumetric. Astfel reconstituirea e longeviva si estetica.

 

  • Coroane fizionomice

Coroanele dentare sunt facute sa redea functionalitatea si estetica unui dinte afectat. Ele pot inveli un dinte fracturat sau excesiv cariat, pot inlocui un dinte distrus pana la nivelul gingiei sau pot servi ca si element intermediar in reconstructii mai mari , de genul puntilor dentare .

In prezent exista o gama larga de materiale si metode prin care pot fi realizate.

Ceramica e principalul material in estetica dentara.Ceramica este singurul material fizionomic care poate acoperi dintele pe toate fetele inclusiv cea ocluzala ( adica cea pe care muscati )

Echipa Lucavisage va ajuta sa alegeti varianta optima pt cazul dumneavoastra

 

 

Coroanele integral ceramice

Sunt coroane facute in intregime din ceramica fara support  metalic sau de zirconiu. Se folosesc in zonele din fata ale cavitatii orale ( incisivi in special ) in cazurile in care pretentiile estetice sunt foarte ridicate. Neavand schelet de sustinere sunt mai putin rezistente ,de aceea nu se recomanda in zonele din spate ( pe molari ) unde fortele masticatorii sunt mult mai mari.

 

– Coroanele ceramice pe suport de oxid de zirconiu

Oxidul de zirconiu este un material nou in stomatologie. Are proprietati estetice si mecanice (rezistenta crescuta) net superioare oricaruil alt material. Zirconiul nu e un aliaj metalic ci este „un fel de ceramica”. Are o culoare alba si, pentru prelucrare, se folosesc sisteme computerizate CAD/CAM.

Zirconiul reprezinta suportul ideal pentru straturile de caramica menite sa redea estetica dentara. Este sub forma unei cape subtiri dar extrem de rezistenta(0.3-0.4 mm)care inveleste bontul dentar. Zirconiul ofera tehnicianului dentar premisa perfecta pt realizarea unui dinte translucid care imita perfect naturalul


Avantajele utilizarii acestui material sunt multiple:

Biocompatibilitate :nu provoaca alergie

Rezistenta crescuta:se poate utiliza si pt punti dentare in zona laterala unde fortele masticatorii sunt mari

Adaptarea pe dintele natural e perfecta fiind realizata prin frezaj computerizat: acest lucru inseamna protectie maxima pt dintele pe care il inveleste

Estetica impecabila: are culoare alba ca si ceramica si dintele natural ; Permite luminii sa se reflecte in toate directiile astfel incat coroana e greu de diferentiat de un dinte natural 

Nu provoaca aparitia lizereului (haloului) cenusiu pe gingii ,ca si in jurul coroanelor metalo-ceramice

 

Coroane ceramice pe suport metalic

In cazul acestor coroane suportul metalic inveleste doar bontul dentar .
Stratul de ceramica acopera scheletul metalic pe toate suprafetele fiind singurul care ramane vizibil in cavitatea bucala. Grosimea stratului ceramic este 1,5-2mm in functie de zonele dintelui. Are o rezistenta foarte mare la fortele masticatorii si o estetica foarte buna

 

 

[tw_sh_column][tw_sh_column_item column_size=”1 / 3″]index111111111111[/tw_sh_column_item]

[tw_sh_column_item column_size=”2 / 3″]

Bijuterii dentare

Bijuteriile dentare sunt cristale pretioase sau semipretioase care se aplica prin tehnici adezive speciale pe dintele ales de dumneavoastra.

Tehnica de aplicare este total neinvaziva deoarece cristalul se lipeste cu un adeziv special pe dinte.

[/tw_sh_column_item][/tw_sh_column]

 

Punti dentare

In timpul vietii exista momente in care din cauza unor accidente sau datorita complicatiilor carie dentare suntem nevoiti sa pierdem unul sau mai multi dinti. Studii clinice (care?) au aratat ca pierderea primului dinte sau a ultimului dinte restant, produce manifestari emotionale cu un impact destul de mare asupra pacientului , indiferent de varsta la care apare , de cele mai multe ori acest lucru fiind asociat cu inaintarea in varsta. Extractia unui dinte permanent este considerata de dentisti un esec , indiferent de cauza care a dus la aceasta decizie , se presupune ca nu a existat nici o alta solutie pentru ca acel dinte sa fie salvat , tratat. Daca totusi ajungem sa pierdem/extragem unul sau mai multi dinti , ei trebuie inlocuiti cu dinti artificiali numiti – punti dentare.

Puntile dentare pot fi de trei sau mai multe elemente dentare , in functie de cati dinti trebuie inlocuiti. Exista diferite tipuri de punti dentare care pot fi clasificate dupa diferite criterii , in functie de materialele folosite , designul puntii , modalitatea de fixare , sprijinul lor , etc. Ideea preconceputa si foarte des intalnita in randul pacientilor , cum ca „nu doresc sa-mi inlocuiesc dintele extras , pentru ca trebuie sa stric alti doi dinti alturati bresei” este complet gresita. Neinlocuirea unuia sau mai multor dinti extrasi pentru o perioada mai lunga de timp poate duce la modificari irevesibile de pozitie a dintilor vecini si a celor antagonisti (dintii de pe arcada / maxilarul opus) care ulterior comlplica tratamentul. Obiectivul puntilor dentare il reprezinta refacerea in totalitate a arcadelor dentare si implicit comfortul pacientului. Lipsa de actiune (inactiunea ) in astfel de cazuri este o greseala majora , iar in momentul cand pacientului i se poate „demonstra” ca este absolut necesar sa inlocuim dintii restanti , situatia s-ar putea complica astfel incat tratamentul sa devina mult mai complex.

Cind dintii limitrofi bresei edentate(dintelui lipsa),sunt integri ,se prefera solutia implantului dentar ,care rezolva protetic bresa,dupa citeva luni punindu-se coroana pe implant si dintii vecini se pastreaza intacti.

Complicatiile ce pot apare sunt legate de migrarea dintilor invecinati bresei edentate , astfel incit ei vor micsora spatiul necesar inlocurii dintelui extras ; inclinarea dintilor invecinati , in special dintele distal  bresei edentate nu poate sa depaeasca 30-45 grade fata de axul perpendicular , in caz contrar aplicarea unei punti dentare devine foarte dificila sau chiar imposibila. In acelasi timp cu migrarea sau inclinarea dintilor vecini , se produce si egresiunea sau extruzia (coborirea dintelui din os) dintilor antagonisti (opusi).

Variantele de coroane unidentare sau punti oferite de cabinetul nostru sunt:

  • coroane fizionomice metaloceramice
  • coroane integral fizionomice ,ceramice pe suport de zirconiu,indicate cu precadere in zonele frontale
  • coroane integral fizionomice integral ceramice

Albirea dentara este o manopera care se realizeaza in urma unei consultatii la medicul stomatolog, care va stabili cauza colorarii dintilor şi planul de tratament adecvat.

Prin albire dentara nu pot fi indepartate petele albe, sau coloratiile datorate cariilor dentare. Acestea se indeparteaza doar tratand cariile.

Procesul de albire dentara nu indeparteaza nici petele negre datorate obturatiilor (plombelor) vechi de amalgam, acestea putand fi indepartate doar prin inlocuirea lor cu ajutorul materialelor estetice.

De asemenea, coloratiile datorate florozei (intoxicatie cu fluor) sau petele aparute in urma tratamenelor medicale cu Tetraciciline, efectuate in copilarie, sunt dificil de tratat şi se prefera solutiile protetice (coroane ceramice, fatete) pentru. reabilitarea esteticii.

Inainte de tratamentul de albire se recomanda o igenizare profesionala: detartraj, periaj profesional.

Albirea se adreseaza numai structurilor dentare naturale. In urma tratamentului, toate plombele si lucrarile protetice vizibile vor trebui inlocuite cu unele noi, corespunzatoare noii culori obtinute.

 

Culoarea pe care o observam se datoreaza unui complex de factori ce intervin in cadrul structurilor dure dentare:

  • din interiorul dintelui :culoarea dentinei care se afla imediat sub stratul de smalt şitranspare, smaltul fiind translucid
  • din exteriorul dintelui: colorantii alimentari(cafea , vin rosu, ceai etc)

Metode de albire

  • Pastele de dinti cu efect de albire reusesc sa indeparteze petele recente datorate unei mese ce a cuprins alimente colorate.
  •  Gelul de albire dentara pe baza de peroxid de carbamida sau peroxid de hidrogen (15%). Medicul amprenteaza arcadele dentare in vederea realizarii unor gutiere individuale care vor servi ca suport pentru gelul de albire. La indicatiile medicului acestea vor fi aplicate timp de mai multe zile cate 4-8 ore pe zi/noapte pana la obtinerea unei nuante acceptate de catre pacient, dar nu mai mult de 7-10 zile. In pachetul de albire pacientul primeste şi un gel desensibilizant.
  •  Gelul de albire dentara pe baza de peroxid de carbamida sau peroxid de hidrogen (35%). Acesta se aplica strict sub supravegherea medicului stomatolog, in cabinet, cu protectie gingivala ,timp de 30-45 min.
  •  Albire interna pentru dintii devitali(“fara nerv”)

 

Dintii devitali sufera modificari coloristice care se accentueaza in timp.

Albirea interna consta in aplicarea unui gel in interiorul dintelui, cavitatea de acces fiind intodeauna pe fata dintelui care nu este vizibila cand zambim. Manopera se realizeaza doar de catre medic, in cabinet.

Albirea dentara realizata cu produse profesionale nu are un efect daunator pentru dinti, datorita continutului perfect dozat de saruri de fluor ce realizeaza concomitent cu albirea o remineralizare a structurilor dure dentare.

Procesul de albirea a dintilor conduce la aparitia unei sensibilitati dentare temporare.

Motivul pentru care apare aceasta sensibilitate este ca gelurile de albire patrund prin smalt in dentina, care, avand o structura poroasa, permite contactul acestora cu structuri senzitive microscopice provenind din pulpa dentara pana la acest nivel.

Este important de stiut ca dintii au tendinta de a se recolora spre nuanta initiala.

Perioada de recolorare depinde de consumul de alimente cu efect colorant dar aproximativ 70% din efectul de albire a dintilor se pastreaza pana la 1-2 ani in majoritatea cazurilor.

 

Si nu uitati……secretul frumusetii consta si in dinti frumosi!