Profilaxia Dentara

Zâmbetul are o importanţă covârşitoare in viaţa noastră cotidiană, acesta fiind un motiv suficient pentru a-i acorda o atenţie crescută.

Un vechi proverb spune că este mult mai bine să previi decât să tratezi . Intr-o perioadă în care atentia oamenilor se indreaptă din ce în ce mai mult spre îngrijirea corporală , spre aspectul fizic al fiecăruia  şi moduri de alimentare sănătoase , aspectul dinţilor ocupă un loc foarte important in viaţa socială. Studii efectuate în domeniu , au ajuns la concluzia că atunci când întâlnim o pesoană , in 80% din cazuri atenţia noastră se indreaptă spre faţă,  în mod special asupra dinţilor. Zâmbetul are o importanţă covârşitoare in viaţa noastră cotidiană , acesta fiind un motiv suficient pentru a-i acorda o atenţie crescută.

 

Profilaxia orală implică atât pacientul cât şi medicul dentist . Scopul îl reprezintă menţinerea în stare de sănătate a întregului aparat masticator. Dintre modalităţile prin care dentistul poate să vă protejeze dinţii putem aminti detartrajul cu ultrasunete şi profijet (airflow), periaj profesional, precum şi prin şedinţele periodice de fluorizare. O atenţie deosebită trebuie acordată modului în care ne periem pe dinţi, adică  tehnicilor de periaj. Activităţile solicitante din timpul zilei nu ne permit de fiecare dată să ne periem pe dinţi după ce mâncăm , dar putem folosi aţa dentara , care poate fi la indemâna tuturor , ea fiind de altfel un mijloc suplimentar , la fel de important ca şi periajul , în întreţinerea igienei orale.

 

Pentru a ne menţine starea de sănătate orală în parametri optimi, trebuie să efectuăm un control periodic cel puţin  odată la şase luni ( acesta fiind un interval de timp indicat de medici pentru evaluarea sistemului masticator).

 

Apa de gură distruge în proporţie mare numărul microorganismelor de la nivelul cavităţii orale. Ea poate fi folosită după fiecare periaj sau atunci când activităţile sociale o cer. Gama largă de paste de dinţi existentă pe piaţă pune pacientul într-o mare dilemă , medicul dentist fiind singurul în măsură să vă recomande ce tip de pastă de dinţi trebuie să folosiţi şi felul periuţei dentare , după consistenţa perilor, formă şi dimensiuni. Pacienţii diagnosticaţi cu bruxism(cei care scrisnesc dintii pe timpul noptii) trebuie să poarte gutiere protectoare, aşa numitele “night guard”.

 

Rezultatele tratamentelor dentare pot fi menţinute în timp doar printr-o întreţinere constiincioasă şi prin vizite regulate la dentist. In discuţiile cu medicul dentist se va pune accentul pe importanţa igienei şi a alimentaţiei corespunzătoare (bogată în minerale, vitamine, săracă în carbohidraţi) pentru păstrarea integrităţii dinţilor, asigurarea unei danturi sănătoase şi rezistente la carie. In timpul şedinţelor de consultaţie se va evalua statusul oro-dentar, cu indicarea tehnicilor de periaj, iar pentru profilaxia cariei dentare şi a decalcifierilor se vor realiza şedinţe de fluorizare. In cazul depistării unor afecţiuni mai complicate, pacienţii vor fi redirecţionaţi spre medicii specialişti.

 

Nu trebuie să uităm faptul că , asa cum ingrijim dinţii aşa îi vom avea , iar sintagma “de ce să merg la dentist dacă nu mă doare “ este pentru pacientul care are grijă de starea sănătăţii orale, de mult depăşită.